Co to jest herbata?

Możesz się zastanawiać: „Co to jest herbata?” W tym artykule wyjaśnimy pochodzenie herbaty, jak odróżnić różne rodzaje i ile jest w nich kofeiny. Omówimy również korzyści zdrowotne herbaty i zawartość kofeiny. Oprócz zalet herbaty, możesz również dowiedzieć się o jej zaletach jako składnika ulubionych napojów. Czym więc jest herbata i dlaczego jest dla ciebie taka dobra? Zacznijmy!

Początki
Początki herbaty są złożone i różnorodne. Od wieków jest spożywany w Chinach jako tradycyjna medycyna, ale jego popularność w świecie zachodnim rozpoczęła się w XVI wieku. Chociaż jej historia sięga starożytnych Chin, samą roślinę można prześledzić do czasów dynastii Han w północnych Indiach i Tybecie. Wiele społeczeństw azjatyckich pije herbatę od wieków i istnieje wiele dowodów na to, że jest ona spożywana w starożytnych chińskich grobowcach.

Rodzaje
Istnieje wiele różnych rodzajów herbat, ale każda charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem. Podobnie jak w przypadku wina, nazwa herbaty odpowiada regionowi uprawy. W przypadku czarnej herbaty, która jest w pełni utleniona i wysuszona, rezultatem jest mocny, obfity napar. Popularne czarne herbaty to Darjeelings i odważne herbaty śniadaniowe. Możesz jednak spróbować herbaty assamica, którą można zbierać przez cały rok.

Korzyści zdrowotne
Herbata od wieków kojarzona jest z dobrym zdrowiem. Zielona herbata, biała herbata, czarna herbata i herbata oolong zawierają przeciwutleniacze zwane polifenolami, które są również znane jako katechiny. Różne badania przeprowadzone przez różne instytuty wykazały różne zalety herbaty. Na przykład jedno badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Shandong w Chinach wykazało, że picie zielonej herbaty może pomóc złagodzić objawy depresji. Ponadto wykazano, że herbata pomaga w detoksykacji organizmu, obniżeniu poziomu stresu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Zawartość kofeiny
Chociaż łatwo jest założyć, że każda herbata zawiera pewną ilość kofeiny, istnieje znacznie większa zmienność między różnymi rodzajami, niż mogłoby się wydawać. Zawartość kofeiny w herbacie jest podobna do kawy, ale jej działanie znacznie się różni. Kofeina znaleziona w kawie jest uwalniana w krótkim czasie, po czym następuje trzask. Zawartość kofeiny w herbacie jest znacznie wolniej uwalniana i jest regulowana przez roślinną substancję chemiczną o nazwie L-teanina.

Flawonoidy
Wiadomo, że fitochemikalia w liściach herbaty przyczyniają się do jej bogatego smaku, aromatu i koloru, które są głównymi składnikami filiżanki herbaty. Spośród tych związków najliczniej występują flawonoidy, stanowiące od 20 do 40% suchej masy młodych pędów krzewu herbacianego. Flawonoidy są również klasyfikowane na podstawie ich hydroksylowanych pierścieni B i gromadzą się w odpowiedzi na różne sygnały środowiskowe.

Herbata bezkofeinowa
W porównaniu z kawą herbata bezkofeinowa ma mniej kalorii i kofeiny. Zawiera aminokwas l-teaninę, który wpływa na wchłanianie kofeiny oraz promuje spokojną, skoncentrowaną energię. Bezkofeinowa wersja herbaty jest zwykle tańsza niż jej odpowiednik. Może nie zastąpić kawy jako codziennego napoju, ale może oferować wiele takich samych korzyści. Oto kilka powodów, dla których warto przejść na herbatę bezkofeinową.

https://cupandyou.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.